5 helppoa tapaa hyödyntää tekoälyä markkinoinnin ammattilaisena
Tekoäly ottaa viikoittain, jopa päivittäin hurjia harppauksia eteenpäin. Markkinoinnin ammattilaisen kannattaa ehdottomasti pysyä kärryillä siitä, missä mennään ja miten tekoäly voi auttaa omassa työssä. Tekoäly voi olla oiva apuri markkinoijalle, kun löytää itselleen sopivat tavat hyödyntää sitä.
Se, mihin tekoäly sopii apulaikseksi, riippuu käytettävissä olevista resursseista, mutta myös omista vahvuuksista ja kiinnostuksenkohteista. Olit sitten freelancer-markkinoija, tai pienen tai ison markkinointitiimin jäsen, voi ensimmäisten askelten ottaminen tekoälyn maailmaan tuntua hankalalta. Siksi keräsimme tähän matalan kynnyksen vinkkejä, joiden avulla kokeilla, mikä on juuri sinulle sopivin tapa ottaa tekoälyapuri käyttöön ja pienentää omaa työkuormaasi.
Ota askel kerrallaan ja lähesty uusia työvälineitä omassa tahdissasi!
Inspiraatio ja ideoiden pallottelu
Tekoäly on hyvä “työkaveri” silloin, kun et voi pallotella ideoita oikean työkaverin kanssa. Pallottele vaikkapa kampanjan teemoja, blogitekstin kulmaa tai ideoita somejulkaisuiksi!
Voit pyytää tekoälyä ehdottamaan pohjaa blogitekstille ja kysyä siltä sitten yhä tarkempia ja syvällisempiä kysymyksiä aiheesta, kunnes löydät kiinnostavan ajatuksen tai näkökulman. Tällainen ideoiden pallottelu auttaa niin kutsuttuun valkoisen paperin kammoon: se saa ajatukset liikkeelle ja pääset nopeammin kiinni kirjoitustyöhön. Voit pyytää vielä tekoälyä hahmottelemaan sinulle blogitekstin rakenteen, kun tekstin idea ja näkökulma on hahmottunut mielessäsi.
Toisaalta tekoäly voi generoida sinulle vaikkapa somekampanjaa varten 10 tai 20 sisältöideaa hetkessä. Kun sinulla on teema ja aihekokonaisuus kampanjalle valmiina, voit aloittaa sisällöntuotannon pyytämällä tekoälyltä ison kasan sisältöaihioita, joista voit valita ja hioa valmiiksi sisällöiksi parhaat.
2. Nopeampaa käännöstyötä
Etenkin pienessä markkinointitiimissä markkinoija usein hoitaa myös eri kieliversioiden laatimista sisällöistä oman kielitaitonsa puitteissa. Käännöksiä voi lähestyä eri tavoin. Lyhyitä tekstejä voi kääntää jopa täysin käsin, kirjoittaen itse joka sanan, toisaalta moni hyödyntää verkkosivualustan käännöstyökaluja tai muita käännösohjelmia. Käännösohjelmien jäljiltä teksti on yleensä käytävä tarkasti läpi muokaten sanavalinnat brändin ja tone-of-voicen mukaisiksi ja tämä voi olla aikaa vievää työtä.
Tekoälytyökalut helpottavat käännöstyötä: tekoälylle markkinoija voi listata jo valmiiksi, mitä termejä tarkalleen käännöksessä olisi käytettävä ja millaisia sanankäänteitä sekä tyyliä toivoo käännökseltä. Tekoäly, toisin kuin käännösohjelmat, osaa huomioida nämä ohjeet kaikissa sille ohjeistuksen jälkeen annetuissa käännettävissä teksteissä. Tekstit on edelleen tarkistettava, mutta markkinoija säästää omaa aikaansa ja vaivaansa, kun ison osan muokkaustarpeista saa ohjeistettua tekoälyapurille jo etukäteen!
3. SEO: avainsanojen analysointi ja sisältösuunnittelu
Hakukoneoptimointi vaatii avainsanojen listausta ja analysointia, sekä sisältöjen suunnittelua näiden pohjalta. Lisäksi hakukoneoptimointiin kuuluu paljon rutiinia: optimoitujen metakuvausten ja ALT-tekstien laadintaa ja niiden syöttämistä paikoilleen.
AI-työkalujen kehittyessä voit delegoida tätä rutiinityötä tekoälylle. Pienessä organisaatiossa ja freelancer-markkinoijana voit tässä vaiheessa aloittaa pyytämällä tekoälyä tekemään puolestasi avainsana-analyysejä ja ehdottamaan niiden pohjalta aiheita sisällöille ja rakenteita sisältöklustereille. Toisaalta isommalla markkinointitiimillä voi olla jo mahdollisuus rakentaa tekoälyagentti, joka työskentelee verkkosivualustalla optimoiden jatkuvasti esimerkiksi kuvien ALT-tekstejä ja blogien metakuvauksia.
4. Visuaalisen materiaalin alkuvalmistelu
Tekoälyn käyttö kuvien tai videoiden käyttöön sellaisenaan ei sovi kaikkiin käyttötarkoituksiin ja voi suoltaa myös erikoisia visuaalisia elementtejä, mutta se voi auttaa oman kuva- ja videomateriaalisi valmistelussa editointia varten. Valokuvaaja tai somen sisällöntuottaja voi pienentää omaa työmääräänsä delegoimalla ensimmäiset editoinnin vaiheet tekoälylle. Tekoäly voi esimerkiksi poistaa tuotekuvista taustoja, tai rajata ison määrän kuvia nopeasti oikean kokoisiksi. Se voi tehdä valaistuksen ja värisävyjen säätöjä valmiiksi brändin mukaisiksi, lisätä logoja mainoskuviin tai laatia presentaatiopohjia.
Jos saat näin tekoälyn tekemään valmistelutyötä puolestasi, voit itse säästää aikaa kuvien ja videoiden editoinnissa. Määrittele vain tarkkaan, mitkä ovat ne asiat, jotka haluat hoidettavan puolestasi ja viimeistele työ huolella itse!
5. Mainosten analysointi ja optimointi
Digimainonnan tehokkuuden analysointi, kohdentaminen ja optimointi voi viedä ammattilaiseltakin paljon aikaa. Työ on tarkkaa ja vaatii huolellista paneutumista, datan ja somekanavien seurantaa, ja tarkkaa analyyysiä. Tässä tekoäly voi auttaa: se voi tarkastella mainosten onnistumista, suorittaa A/B-testejä ja optimoida mainontaa löydöstensä perusteella. Se voi myös säätää mainonnan budjettia huomatessaan vaikkapa tiettyjen kellonaikojen olevan kohderyhmälle toisia otollisempia.
Kun tekoäly havainnoi, analysoi ja raportoi mainonnan onnistumista, voi markkinoija keskittyä luomaan yhä parempia sisältöjä mainoksiin. Tekoäly voi tehdä huomioita siitä, millaiset värit tai toimintakehotteet toimivat eri kohderyhmille parhaiten, ja markkinoija sen perusteella luoda yhä parempia ja puhuttelevampia sisältöjä.
Tekoäly vapauttaa markkinoijan aikaa luovaan ja merkitykselliseen työhön
Moni markkinoija kamppailee saman haasteen kanssa: to do -listalle kertyy yhä uusia asioita, vaikka entisiäkään ei ehdi hoitaa huolella ja ajan kanssa. Kun päivät täyttyvät rutiinitöistä, raporteista ja datan läpikäynnistä, exceleiden ja presentaatioiden laadinnasta, ei luovalle työlle jää riittävästi aikaa. Luovuus ja ideointi vaatii aina tilaa ja aikaa, rauhallisia hetkiä ja tunteja. Liian hektisissä työpäivissä luova sisällöntuotanto tai ideointi ja suunnittelu tulee tehtyä kiireessä - ja työn jälki ei silloin ole yleensä priimaa.
Tekoäly on nopea ja tehokas apuri, joka parhaimmillaan poistaa markkinoinnin rutiinitehtävät asiantuntijan työpöydältä.
Tämä mahdollistaa sen, että asiantuntija voi käyttää työaikaansa ja resurssejaan johonkin muuhun. Kun raportointi, datan kerääminen ja analysointi tai vaikkapa sisältöideoiden kalenterointi viekin tuntien sijaan minuutteja, jää työpäivään yhä enemmän luovuuden kaipaamaa väljyyttä. Samalla tekoäly voi tarjota markkinoijalle entistä tarkempaa dataa siitä, miltä markkinoinnin kokonaisutilanne näyttää ja mihin suuntaan markkinatrendit kulkevat. Tämä tieto auttaa markkinoijaa tekemään tarkempia päätelmiä ja dataohjautuvia päätöksiä.
Markkinoijan aikaa ja resursseja vapautuu suunnitteluun, uniikkien ideoiden pallotteluun, kirjoittamiseen ja luomiseen. Päätöksiä on helpompi tehdä ja ne vievät suoremmin kohti tavoitteita. Lopputuloksena on väistämättä merkityksellisempiä sisältöjä, jotka puhuttelevat kohderyhmiä entistä paremmin ja auttavat saavuttamaan markkinoinnin tavoitteita entistä tehokkaammin.
Lisäksi on hyvä muistaa, ettei markkinoijan tarvitse tehdä kaikkea itse. Pienessä markkinointitiimissä voi olla syytä keskittyä suunnitteluun, strategisiin valintoihin ja tulosten analysointiin tulevia päätöksiä varten. Kun suunnitelmat on laadittu hyvin, sisällöntuotanto on helppo ulkoistaa tekijälle, jolle se on intohimo ja joka voi varata työpäivästään reilusti hiljaisia tunteja juuri sinun sisältöjesi työstöön.
Sisällöntuottajat.fin tiimi on käytettävissäsi kaikkiin sisältötarpeisiisi. Tutustu meihin ja ota yhteyttä!
Voit lukea meidän palveluistamme lisää täältä!