Sisällöntuotannon hinta: Mitä sisällöntuotanto maksaa ja miksi?

Sisällöntuotannon hinta voi eri sisällöntuottajien kohdalla olla hyvin eri näköinen. Kun haluat ulkoistaa sisällöntuotannon ensimmäistä kertaa, voi erilaisten hintojen viidakko saada pään pyörälle. Tässä kirjoituksessa kerromme perusteellisesti, mitä sisällöntuotanto maksaa ja miksi.

Näin sisällöntuotannon hinta muodostuu

Sisällöntuottajat hinnoittelevat työtään hyvin eri tavalla. Yksi tarjoaa somepostauksia parilla kympillä kappale, toinen veloittaa somen ylläpidosta kaksi tonnia kuussa. Mitä hintojen taustalta löytyy?

Sisällöntuotannon hinnassa näkyvät yleensä ainakin seuraavat tekijät:

  • Sisällöntuottajan koulutus ja osaamisen kehittäminen

  • Kertynyt kokemus ja ammattitaito

  • Yritystoiminnan kulut ja verot

  • Tarvittavien työvälineiden ja lisenssien hankinnat

  • Asumisen ja elämisen kustannustaso

  • Sisällön asiakkaalle tuoma arvo

Kokeneempi sisällöntuottaja todennäköisesti pyytää palvelustaan kovempaa hintaa kuin aloittelija. Saat aloittelevalta tekijältä työn halvemmalla – tosin työn jälki ei välttämättä ole yhtä tasaista kuin kokeneella tekijällä ja joudut ehkä toimeksiantajana ohjaamaan tekijää enemmän. Toivottu työn jälki voi vaatia enemmän kommenttikierroksia ja editointia kuin kokeneen tekijän kanssa työskennellessä.

Kokenut tekijä on kehittänyt ammattitaitoaan jo vuosien ajan, kouluttautunut ja päivittänyt tietojaan. Hänen työprosessinsa on jo hioutunut tehokkaaksi ja hän on ehkä investoinut kursseihin ja osaamisensa kehittämiseen reilusti aikaa ja rahaa. Maksaessasi kokeneelle tekijälle vähän enemmän, saat todennäköisesti valmiimpaa jälkeä ja lisäksi ammattitaitoa, jota aloittelijalta voi puuttua: esimerkiksi syvällisempää ymmärrystä sisältöjen hakukoneoptimoinnista, somekanavien toiminnasta ja eri sisältötyyppien hyödyntämisestä kohderyhmien tavoittamisessa.

Lukaise täältä Sisällöntuottajat.fin asiantuntijoiden taustasta ja kokemuksesta!

Myös sisällöntuottajan käyttämät työvälineet vaikuttavat sisällöntuotannon hintaan. Jos tekijällä on käytössään useita lisenssejä alan parhaisiin työvälineisiin, nämä välineet näkyvät usein myös palvelun hinnassa – se voi tarkoittaa myös, että saat monipuolisempaa palvelua ja valmiimpia lopputuloksia.

Sisällöntuotannon hinnassa näkyvät toki myös sellaiset asiat, joihin sisällöntuottaja ei itse voi paljoa vaikuttaa: juoksevat kulut, verot ja yleinen hintataso. Sisällöntuotannon hinta vaihtelee kuten muunkin työn hinta yleisen taloustilanteen ohjaamana.

Mikä on sisällön arvo sinun liiketoiminnallesi?

Sisällöntuotannon hintaan vaikuttavista tekijöistä ehdottomasti tärkein on viimeinen: sisällön asiakkaalle tuoma arvo. Tämä on se, joka lopulta määrittelee, mitä olet itse valmis maksamaan sisällöntuotannosta.

Sisällöntuotannon arvoa on joskus vaikea arvioida suoraan euroina, sillä sisältömarkkinointi on parhaimmillaan pitkäjänteistä jatkuvaa työtä. Yksittäinen blogiteksti ei välttämättä tuo sinulle sellaisenaan yhtään uutta asiakasta, mutta vaikkapa vuoden johdonmukainen blogin sisällöntuotanto auttaa kasvattamaan brändiäsi, parantaa hakukonesijoituksiasi ja tuo lisää aktiivisia seuraajia somekanaviisi.

Toisaalta joskus tilaamillasi sisällöillä on selkeä mitattava tavoite: vaikkapa laskeutumissivun tavoite voi olla tuoda tietty määrä liidejä myyntitiimille, uutiskirjesisältöjen tavoite taas esimerkiksi luoda lisämyyntiä. Tällöin sinun on helpompi asettaa sisällölle arvo, jonka se tuottaa saavuttaessaan tavoitteensa.

Sisällöntuotannon hinnoittelumallit

Sisällöntuottajat hinnoittelevat työtään eri malleilla. Valittuun hinnoittelumalliin vaikuttavat sisällöntuottajat tarjoamat sisältötyypit ja sisällöntuottajan omat mieltymykset. Sisältöjen tilaajana voit pohtia, mikä hinnoittelumalli vastaa parhaiten omia sisältötarpeitasi ja on helpoin sovittaa budjettiisi tai markkinoinnin kokonaisuuteen.

Sisällöntuotanto tuntihinnalla

Yksi tyypillinen tapa hinnoitella toisille yrityksille myytävää työtä on tuntihinnoittelu. Näin jotkut sisällöntuottajatkin hinnoittelevat työnsä. Sisällöntuottajien tuntihinnat vaihtelevat paljon ja voivatkin olla mitä vain 30 eurosta aina yli sataseen tunnilta.

Jos ostat sisällöntuotantoa tuntihinnalla, on hyvä keskustella jo ennen työn aloittamista sisällöntuottajan kanssa siitä, minkä verran aikaa kunkin sisällön tuottaminen vaatii, jotta laskun summa ei tule yllätyksenä.

Sanamäärään perustuva hinnoittelu

Tekstisisältöjä, kuten verkkosivutekstejä, tiedotteita, artikkeleita ja blogeja laativat sisällöntuottajat saattavat käyttää myös sanakohtaista hinnoittelua. Sisällöntuottajan sanahinta voi olla esimerkiksi 0,4 euroa sanalta.

Sanahinnoittelun kohdalla kannattaa miettiä arvoa, jota toivot sisältöjen sinulle tuovan: arvo ei välttämättä ole sidoksissa sisällön pituuteen.

Sisältökohtainen hinnoittelu

Moni sisällöntuottaja on hinnoitellut eri sisältötyypit kunkin erikseen. Esimerkiksi somejulkaisun hinta voi olla 100 euroa, blogitekstin 400 ja case studyn 500. Tämä on selkeä hinnoittelumalli silloin, kun tarvitset juuri tietynlaisia sisältöjä, vaikkapa yksittäisen tiedotteen tai säännöllisesti lähetettävän uutiskirjeen.

Paketti- tai projektihinnoittelu

Sisällöntuottajat usein myös paketoivat palveluitaan erilaisiksi kokonaisuuksiksi. Pakettiin voi kuulua vaikkapa 10 blogitekstiä tai tietty määrä somejulkaisuja viikossa tai kuukaudessa, tai jokin yhdistelmä eri sisältötyyppejä. Kurkkaa esimerkiksi täältä Sisällöntuottajat.fin sisällöntuotannon paketit!

Projektihinnoittelu puolestaan tulee harkittavaksi, kun tarpeena on toteuttaa vaikkapa yhden somekampanjan julkaisut tai esimerkiksi tapahtuman sisältömarkkinointia. Silloin on hyvä sopia, mitä projekti sisältää, ja laskutetaanko koko projekti kerralla vai osissa.

Sisältömarkkinointi kuukausiveloituksella

Jos sisältömarkkinointia aikoo tehdä suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti, jatkuva yhteistyö sisällöntuottajan kanssa on usein edullisin ja järkevin ratkaisu. Jatkuva yhteistyö varmistaa johdonmukaisen työskentelyn ja sisällöntuotannon, joka tuo pitkällä aikavälillä parempia tuloksia kuin ajoittainen tai pisteittäinen sisältötyöskentely.

Monet sisällöntuottajat hinnoittelevat työnsä mielellään jatkuvalla kuukausihinnoittelulla. Näin he pääsevät suunnittelemaan ja työstämään laajempia kokonaisuuksia, joilla saavutetaan näkyviä tuloksia. Usein jatkuvan sopimuksen tekemällä saat sisällöntuotannolle myös paremman hinnan kuin yksittäisiä sisältöjä ostaen.

Luovan työn hinnoittelu perustuu asiakkaalle tuotettuun arvoon

Luova työ on prosessi, joka ei lopu, kun tietokone menee kiinni ja siksi sen hinnoittelukin on usein hankalaa. Työtuntien laskeminen ei aina ole järkevää, sillä aivot työstävät sisältöideoita ja -kokonaisuuksia myös vapaa-ajalla. Läppäriä naputtaen vietetty aika ei yleensä kata koko työprosessia.

Järkevin tapa hinnoitella luovaa työtä onkin yleensä arvioida lopputuloksen asiakkaalle tuomaa arvoa, sana- tai tuntimäärien sijaan. Johdonmukainen sisältömarkkinointi auttaa parhaimmillaan rakentamaan pysyvää ja tasaisesti kasvavaa näkyvyyttä verkossa, luo johdonmukaista mielikuvaa brändistäsi ja auttaa sinua saavuttamaan kohderyhmäsi jatkossa pienemmillä yksittäisillä panostuksilla.

Oletko valmis toteuttamaan sisältömarkkinoinnin visiosi?

Katso täältä Sisällöntuottajat.fin hinnoittelu ja sisältöpaketit!

Previous
Previous

UGC: Miksi hyödyntää käyttäjien luomaa sisältöä markkinoinnissa?

Next
Next

Mitä sisällöntuotanto on?