Sisältökalenteri helpottaa markkinointitiimin työtä
Markkinoinnin sisällöntuotanto vaatii johdonmukaisuutta ja suunnitelmallisuutta. Tuloksellisen markkinoinnin taustalla on aina selkeät tavoitteet, hyvin laadittu suunnitelma ja paljon pitkäjänteistä työskentelyä. Sisältökalenteri on yksi työkalu, joka auttaa saavuttamaan tavoitteet ja tekemään tulosta.
Mikä on sisältökalenteri?
Sisältökalenteri on markkinoinnissa usein käytetty työkalu, joka auttaa toimenpiteiden suunnittelussa, aikataulutuksessa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Se on kalenterimuotoinen aikataulu, jossa näkyvät kaikki suunnitellut sisältötyypit, tiimin vastuut ja tavoitteet.
Sisältökalenteri voi pitää sisällään kaikki sisältömarkkinoinnin projektit, tai sitä voidaan hyödyntää vain osasta sisältömarkkinoinnin toimenpiteitä. Kalenteria voi hyödyntää somekanavien sisältöjen, blogitekstien, uutiskirjeiden ja mainoskampanjoiden sisältöjen toteuttamisen suunnitteluun ja työnjakoon. Kalenteri ohjaa jokapäiväistä työskentelyä: siitä tulisi löytyä aina suunniteltujen sisältöjen aiheet, tavoitteet, vastuuhenkilöt ja aikataulut.
Sisältökalenteri nivoo koko markkinointitiimin työskentelyn yhteen
Sisältökalenterin avulla laajatkin sisältökokonaisuudet pysyvät markkinointitiimin hyppysissä. Vaikka tiimiläiset työskentelisivät itsenäisesti, vastuuhenkilöt vaihtuisivat matkan varrella ja tiimillä olisi apunaan vaihtuva määrä ulkopuolisia freelancereita, sisältökalenteri mahdollistaa työskentelyn jatkuvuuden.
Sisältökalenterin tarkoitus on ohjata koko sisällöntuotantotiimin työskentelyä ja pitää jokainen tiimin jäsen ajan tasalla omista vastuistaan ja aikatauluistaan. Sisällöntuottajan on helppo kurkata sisältökalenterista, mitä hänellä on työpöydällään tällä viikolla, mitkä sisällöt odottavat kommentointia tai muokkauksia, mitkä taas ovat jo julkaisuvaiheessa.
Hyvästä sisältökalenterista sisällöntuottaja näkee myös, mikä muiden tiimiläisten tilanne on: onko uutiskirje jo valmis lähetettävksi, voiko blogitekstin jo jakaa somekanavissa tai onko tiimikaveri jo aloittanut seuraavan asiakastarinan työstön.
Sisältökalenterin avulla talon sisäiset markkinoinnin ammattilaiset voivat työskennellä saumattomasti yhdessä ulkopuolisten freelancereiden kanssa. Kaikkien pystyessä seuraamaan samaa näkymää ja suunnitelmaa, on yhteistyö tehokasta ja sujuvaa. Kun sisältökalenteri on suunniteltu huolella yhdessä ja se tarjoaa kattavan näkymän työtilanteeseen, ei jaetun kalenterin lisäksi tarvita välttämättä paljoakaan muita viestintäkanavia. Freelancer esimerkiksi näkee sisältökalenterista, milloin inhouse-tiimin vastuuhenkilö on kommentoinut tai hyväksynyt hänen tuottamansa sisällön julkaisuun. Sisältökalenteriin voidaan myös lisätä kokonaisia sisältöbriiffejä, joihin ulkopuolinen sisällöntuottaja voi suoraan tarttua.
Tiimin vetäjälle sisältökalenteri tarjoaa näkymän siihen, kuinka sisällöntuotanto etenee. Hän näkee yhdellä silmäyksellä, pysyykö tiimi aikataulussa, onko jonkin sisällön kanssa haasteita tai tarvitseeko joku tiimiläinen tukea työhönsä.
Parilla suunnittelupalaverilla sisältöideat vuodeksi eteenpäin
Kun sisältömarkkinointia halutaan alkaa toteuttaa suunnitelmallisesti, on sisältökalenteri oiva apuväline. Vaikka yrityksessä ei olisi aiemmin tehty lainkaan suunnitelmallista sisältömarkkinointia, sisältökalenterin laadinnalla päästään hyvään alkuun. Ensimmäiset askeleet voivat olla esimerkiksi tämän näköiset:
Valitaan ensin pari sisältötyyppiä, joilla lähdetään liikkeelle: vaikkapa blogi ja somejulkaisut.
Ensimmäisessä suunnittelupalaverissa kalenteroidaan vain blogitekstit: näin saadaan aikaan runko sisältötyöskentelylle.
Seuraavassa tapaamisessa on helppo suunnitella jo kalenteroitujen blogien aiheiden ympärille somejulkaisuja: aseta vastuuhenkilöt tarpeen mukaan tekstisisällölle ja visuaalisille elementeille.
Näin yksinkertainen sisältösuunnitelma on valmis!
Parilla suunnittelupalaverilla voidaan luonnostella sisältökalenteri valmiiksi vaikkapa vuodeksi eteenpäin — useilla toimialoilla on vuoden mittaan toistuvia aiheita, joista on hyvä tuottaa niin blogiteksti kuin somejulkaisukin, ja näitä voi täydentää ikivihreillä aiheilla. Alkuvaiheessa voidaan suunnitella vaikkapa 1 blogi kuukaudessa ja siihen liittyvät somejulkaisut: tämä on vuodeksi vain 24 sisältöä, joihin tarvitaan yksinkertaisimmillaan vain 12 aihetta. Jo tämä helpottaa markkinointitiimin työtä paljon. Kun näiden sisältötyyppien osalta sisältökalenterin käyttö muodostuu rutiiniksi, voidaan lisätä kalenteriin myös kuukausittaiset uutiskirjeet.
Sisällöntuottajat.fi ammattilaiset suunnittelevat kanssasi helposti hyödynnettävän sisältökalenterin. Tutustu meihin!
Sisältökalenterin pohja: mitä sen tulisi sisältää?
Mitä sisältökalenterin sitten tulisi sisältää ja millainen pohja sopii juuri sinulle? Sisältökalenterin sisältö määrittyy juuri sinun yrityksesi tarpeiden mukaan. Jos käytät valmista pohjaa, kiinnitä huomiota siihen, että se taipuu juuri sinun käyttötarpeisiisi: löytyykö pohjasta rivit ja sarakkeet, joita tarvitset?
Sisältökalenterin olisi hyvä sisältää seuraavat tiedot tai jokin yhdistelmä niistä:
Sisällön tyyppi (blogi, uutiskirje, somejulkaisu jne.)
Julkaisukanava(t)
Aihe ja mahdolliset tarkennukset lähestymistapaan ja näkökulmaan
Sisällön tavoite
Vastuuhenkilö(t)
Julkaisuaikataulu
Sisältökalenteri kannattaa suunnitella aina yhdessä sisällöntuottajien kanssa. Kun suunnittelussa ovat mukana ne, jotka sisällöt toteuttavat, osaavat he kysyä tärkeät kysymykset ja pyytää tarvitsemansa tarkennukset. Näin saat sisältökalenteriin kerralla tiedot, joiden pohjalta sisällöntuottajat voivat toteuttaa ja julkaista sisältöjä itsenäisesti – ja sinä voit vain seurata työn etenemistä!
Sisältökalentein pohja on hyvä valita tarkkaan. Pohjia ja työvälineitä on useita erilaisia. Yksinkertaisin sisältökalenteri rakentuu Excel- tai Google Sheets -taulukkoon. Toisaalta voit hyödyntää myös tiimityöskentelyyn tarkoitettuja ohjelmistoja: Trello, Asana, Airtable tai Monday tarjoavat myös joustavia ja räätälöitäviä näkymiä sisältökalenterin ylläpitoon ja tiimityöskentelyyn.
Miten viedä sisältökalenteri käytäntöön ja pysyä aikataulussa?
Kun sisältökalenteri on valmis, seuraava haaste on sen vieminen käytäntöön. Miten siis toteuttaa sisältökalenteriin suunnitellut toimet ja varmistaa, että aikataulu pitää?
Ensisijaisen tärkeää onnistumisessa on huolellinen suunnittelu: kun sisältökalenterissa on kaikki tarvittavat tiedot ja jokainen sisällöntuottaja on perillä omista tehtävistää, vastuistaan ja aikataulustaan, on toteutuskin yleensä mutkatonta.
Hyvä sisältökalenteri palvelee myös silloin, kun sitä toteuttavat henkilöt vaihtuvat lennosta. Varmista siis jo sisältökalenteria laatiessasi, että se sisältää niin kattavat kuvaukset suunnitelluista sisällöistä, että kuka tahansa sisällöntuotannon ammattilainen voi niihin tarttua. Odottamattomien poissaolojen tullessa kohdalle, tiimiä voi tällöin täydentää ammattitaitoisilla freelancereilla.
Freelancer haussa markkinointitiimiä täydentämään? Katso Sisällöntuottajat.fi palvelut täältä!
Kysy meiltä tarkemmin sisältökalenterin laadinnasta. Sisältökalenteri tukee aina suunnitelmallista markkinoinnin sisällöntuotantoa ja auttaa saavuttamaan tavoitteesi!